Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Carbotech MTB Carbon Tubular wielset

 15-07-2009   20:19

Tubes zijn al zo oud als de wielersport. Met name in de cyclocross wereld zijn dergelijke banden nooit weg geweest en doe je tegenwoordig niet eens meer mee, als je geen wielen met tubes hebt. De mountainbikewereld volgt langzaam maar lijkt nog niet echt overtuigd. Het Scott-Swisspower team van Thomas Frischknecht rijdt echter al een paar jaar met dergelijke wielen en ook Roel Paulissen is afgelopen jaar meemaals met tubes gesignaleerd. Langzaam maar zeker lijken dit jaar ook in de Nederlandse wedstrijdscene de tubewielen hun plaats te krijgen.Reden genoeg voor Dirty Pages om een paar Carbotech MTB Carbon Tubular wielen uit het rek te trekken en voorzien van Dugast Rhino XL tubes ermee de bossen in te trekken, om te ontdekken of tubewielen echt het verschil kunnen maken.

Rijdend met de Carbotech wielen en Dugast banden, vallen direct een aantal dingen op, afgezien van de amberkleurige wangen van de banden. Zo is er het zoemende geluid van de banden en wielen, wat je als mountainbiker kent van langsrijdende cyclocrossers en voelt de fiets veel (nee, veeeeel!) comfortabeler aan. De zijwangen en het loopvlak van de Dugast tubes zijn duidelijk stukken soepeler dan van conventionele banden. Doordat je de tubes met veel minder druk kunt rijden, zonder kans op stootlek, zou je verwachten dat ze ook veel meer rollen in bochten. De breedte (45 mm) van de tubes en het feit dat ze op de velg gelijmd worden, zorgen echter toch voor een solide verbinding die voldoende zekerheid geeft in snelle bochten.De Carbotech wielen hebben een standaard spaakpatroon (32 spaken per wiel over 3 gekruist), een volledig carbonnen velg en naven voorzien van industrielagers. Deze combinatie zorgt voor een klassiek ogende wielset. Het velgbed is voorzien van een coating, waardoor de tubes direct op de velg gelijmd kunnen worden. Het gewicht van de wielset is 1540 gram, niet direct het lichtste vergeleken met andere wielsets met carbonvelgen, maar in combinatie met de Dugast tubes zeker een lichte combi!

Om de zijwangen van de banden bestand tegen water te maken, dienen de tubes ingesmeerd te worden met ‘Aquasure’, te herkennen aan de glimmende laag die het de banden geeft. De zijwanden zijn daarnaast ook meteen het zwakke punt van de banden. Met name op rotsachtig terrein bestaat simpelweg de kans dat je de zijwand openhaalt. En repareren met een binnenbandje is dan niet mogelijk. Zolang je dus iemand in de verzorging hebt staan, is er niets aan de hand.Inmiddels hebben de wielen diverse omstandigheden gezien, van bevroren bospaden tot en met modderige singletracks. Onder alle omstandigheden gaven de wielen en banden geen krimp. Wat opvalt is dat het Rhino XL profiel van de Dugasten wel wat weinig nop op de schouder van de band heeft en daardoor de neiging heeft om in bochten te schuiven. Het open profiel van de banden lost wel heel goed, zonder een gevoelsmatig hoge rolweerstand te hebben. Ook de wielen bevallen kwalitatief enorm goed: na maanden intensief gebruik nog altijd kaarsrecht en zonder speling.

Adviesprijs voor de Carbotech wielen bedraagt 1099,- euro.
De Dugast tuben zijn te koop voor 99,- euro per stuk.Tekst: Coen de Jongh
Foto's: Jeroen van den Brand & Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   9 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact