Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Spotlight Green Oil: it's hip to be square?

 23-11-2010   18:07

Het schuurt. Op televisie is de zoveelste commercial te zien waarin een of ander groot energiebedrijf zegt zich te bekommeren om de toekomst van onze wereld. Niet heel geloofwaardig, aangezien hetzelfde bedrijf ondertussen driftig investeert in vervuilende kolencentrales aan de rand van een gebied dat waardevol genoeg is om door UNESCO als werelderfgoed te worden beschouwd. Meteen daarop volgt een reclame voor een of andere hippe auto die uitnodigt tot lekker sportief rijden, maar de fabrikant maakt zich heus ook zorgen om de uitstoot van het ding. Opgetogen constateer ik dat wat drie jaar geleden nog bij uitstek een geitenwollensokken-discours was nu opgepikt is door de mainstream. Groen is prima, zonder bijsmaak. Misschien niet helemaal zonder bijsmaak: iedereen wil immers wel een strootje uit de groene ruif.

Prima beschouwing, al zeg ik het zelf. Maar wel een beetje makkelijk. Als moderne westerse consument heb je immers altijd boter op je hoofd, je kan alleen kiezen hoeveel. Dat geldt zeker ook voor mountainbikers. Handje opsteken als je niet voor je gerief zo vaak mogelijk in de auto of zelfs het vliegtuig stapt, op zoek naar de beste trails in de mooiste gebieden. Niemand? En toch: als er ergens een plaats zou moeten zijn voor hippe, frisse, aaibare, milieuvriendelijke producten, dan wel in het wereldje dat zich richt op het meest efficiënte vervoersmiddel ter wereld: de fiets.De Brit Simon Nash dacht er net zo over en ontwikkelde tijdens zijn studie een smeermiddel dat hij Green Oil noemde. Die naam is inmiddels uitgegroeid tot merknaam en er zijn andere spulletjes bijgekomen, zoals een ontvettingsgel, bikewash-product, een vet voor lagers en montagedoeleinden en 'waarschijnlijk de beste fietsborstel ter wereld'. Ook ik was cynisch, maar de beste man lijkt het te menen met zijn duurzaamheidsverhaal. Hij veegt de vloer aan met de groene claims van veel andere bedrijven en garandeert dat Green Oil 100% vrij van petrochemische bestanddelen is, geen CFC's bevat, biologisch afbreekbaar is, niet irriteert of schadelijk of gevaarlijk voor het milieu is, geen PTFE (teflon) bevat, niet getest is op niet-menselijke dieren, er hard aan werkt om haar carbon footprint te beperken, ethisch bankiert, recycleerbare en herbruikbare flesjes gebruikt en die zo weinig mogelijk belastend verpakt, 100% gerecycled papier gebruikt, er zorg voor draagt dat haar afval zoveel mogelijk hergebruikt wordt, haar winkeldisplay's maakt van wrakhout, aan het einde van 2010 een 10% kleinere carbon footprint heeft dan aan het begin van dat jaar en, tenslotte, 100% palmolievrij is. Allemaal onder het motto: end dependence on pollution - join the revolution.

Wauw. Nu alleen nog hopen dat het een beetje werkt. Als we door een gebrekkiger smerende werking sneller spullen moeten vervangen, zijn we immers nog veel verder van (een energie-neutraal) huis...

http://www.green-oil.net

Tekst: Matthijs Gerrits
Foto's: Coen de Jongh

Geplaatst door:  Steelboy   8 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact